dijous, 11 de juny del 2015

Obras de S. Rusiñol

Mare, si fos mariner

Barquer
Mare, si fos mariner,mariner de bona traça,
me n'iria mar endins
tot sol amb la meua barca;
el vent fóra un crit de goig,
la vela, coloma blanca,
el cor d'un blau com d'encís
i els ulls d'un ver d'esperança.
Mare, si fos mariner.
Mariner de bona traça,
me n'iria mar endins
tot sol amb la meua barca.
Us faria adéu al port...
... me'n duria el goig de l'aire.
La verdor fina dels pins,
la llum de les vinyes clares...,
Mare, si fos mariner,
tot sol amb la meua barcairia a cercar l'amor
per ports i cales llunyanes...
... - Doncs on aneu mariner,
tot sol amb la vostra barca?...
... - Cerco l'amor, ai companys!,
per'xò m'empeny l'esperança.
Mare, si fos mariner
iria amb la meua barca
cercant amb delit l'amor
Ocàs
per mar de somni i rondalla...
 La vela de lluny a lluny,
cridaria l'arribada
i el vent desfaria en llum
les trenes d'or de la tarda.
- Amor - li diria jo -,
guaita la mar, ampla i clara:
ella em farà de companya, ...
... tu tindràs el cabell pur,
jo la pell un xic colrada,
i el nostre retorn el gust
d'una música llunyana.
Mare si fos mariner...

Miquel Martí i pol

Webgrafia

Arquitectura

 Aquaris

Hi ha diferents tipus d'aquaris per a què els diferents tipus de peixos puguin viure en les òptimes condicions. Alguns exemples d'aquests aquaris són:

Aquari  d'aigua dolça temperada
Aquaris d'aigua dolça temperada:
Amb una temperatura ambient entre 18º i 20ºC, els peixos de colors s'hi adapten perfectament.
L'aquari ha de ser en vidre, sense marc o amb cristalls ajustats amb juntes de silicona.









Aquari d'aigua dolça tropical
Aquaris d'aigua dolça tropical:
Aquari col·lectiu: Hi poden conviure peixos i plantes que no són originàries de la mateixa regió. S'ha de conèixer bé cada espècie i les seves necessitats.
Aquari regional: Rèplica en miniatura d'un ecosistema.
Aquari específic: Amb una espècie o una família de peixos amb característiques comunes.
Aquari holandès: Les plantes donen valor als peixos. L'aquari, majoritàriament, està encastat a la paret i és de difícil manteniment.

Aquari d'aigua de mar tropical

Aquari d'aigua de mar tropical:
El cost dels peixos d'aquest tipus d'aquaris fa que sigui només per a les butxaques més privilegiats. Els complements són també molt cars i la reproducció és difícil d'aconseguir.














El món dels aquaris pot ser molt bonic si en saps. Estàs en contacte amb el món aquàtic, la natura marina, els animals, la flora... A més, tenen una forma arquitectònica que pot donar una decoració bastant bona.
Aprendre sobre l'ecosistema marítim és més senzill amb els aquaris, ja que tenim l'oportunitat de veure-hi des de l'exterior i admirar la seva bellesa.



El pont més llarg de món

El pont més llarg del món és sense dubte el pont de Qingdao, situat a la Xina. Amb una longitud de 36,48 quilòmetres és considerat el més llarg del món.

El pont més llarg del món des de l'aire
Amb uns 2.300 milions de dòlars de cost de construcció ha contribuït a unir el centre de la ciutat amb el l'extraradi Huangdao.

Va trigar en construir-se fins a un màxim de quatre anys, per així aconseguir superar el, fins aquell moment considerat el pont més llarg del món,  a la badia de Hangzhou, situat també a la Xina, amb una longitud d'uns 36 quilòmetres.




La meva opinió:
Des del meu punt de vista, aquest pont és una gran inversió, ja que és un gran benefici per al transport de mercaderies i per a connectar la zona financera de l'extraradi de la ciutat.

Webgrafia

Pintures egípcies




En aquest vídeo es poden veure imatges de algunes pintures egípcies on es poden apreciar les seves característiques :
-espai bidimensional sense perspectiva 
-composició d'un missatge , sense tècnica
-personatges principals davant i de major mida
-lines del mateix mida
- La temàtica pot ser religiosa, de la vida cootidiana, politica o pública. 
-a vegades es repeteixen les figures
-decoraban murs, monuments funeraris, etc..
-Totes les pintures es van crear per a que perdurin en el temps
-Els artistes no es coneixen
Per poder aplicar la pintura als murs i que perduressi durant els anys es necessitava mesclar aigua i clara d'ou

L'origen de la industria textil

Quan es van crear les indústries tèxtils, per a poderfer funcionar les màquines de filar, utilitzaven la força de l’aigua d’un riu per a poder moure un molí d’aigua. Per tant, aquestes indústries es van començar a construir a les vores dels rius.
Més tard, la màquina de vapor va ser la causa del moviment de la maquinària de les indústries, era aigua evaporada pel calor que produïa el carbó cremant-se.
I actualment, el moviment de la maquinària de les indústries tèxtils es produït per electricitat.
Industria de tint 
Des de sempre es perd una gran quantitat d’aigua per a poder crear els tints, a més, una part de la contaminació de l’aigua neix per les substàncies químiques tòxiques que les industries tèxtils fan servir per a tenyir la tela ,que despre llencen al riu.

Per a agafar l’aigua del riu i poder-la fer servir per a tenyir els fils, primer ha de passar per una depuradora, el mateix passa abans de retornar-la al riu que s’ha de netejar de les restes de tints per a no contaminar el riu, aquí es quan diem que aquesta aigua ha estat domesticada.
A la depuradora per on passa l’aigua residual abans de sortir al riu és necessari extreure els metalls pesants, els metal·loides i compostos, els residus contaminants orgànics i inorgànics.
A la depuradora per on passa l’aigua residual abans de sortir al riu és necessari extreure els metalls pesants, els metal·loides i compostos, els residus contaminants orgànics i inorgànics. 
A l’any 1802, es va prohibir la importació de cotó filat, això va estimular els antics estampadors de teixits d’indianes a comprar el cotó en floca i a filar-lo i teixir-lo ells mateixos. Aquest va ser l’origen de la indústria tèxtil, que va ser concentrat majoritàriament a Catalunya que a la resta d’Espanya. Aquí va ser quan la màquina de vapor es va introduir en la mecanització. A l’any 1833, a la fàbrica Bonaplata de Barcelona va començar a funcionar la primera màquina de vapor. Més tard es van instal·lar les màquines de filar que s'utilitzaven a la Gran Bretanya.La mecanització va comportar una disminució dels costos de producció i dels preus de venda, cosa que va estimular la demanda. 
Industria textil d'aiguacalenta
En conclusió, a Catalunya la indústria tèxtil va néixer amb la màquina de vapor.
Bibliografía :http://www.xarxaneta.org/carrasca/edu-mtnez.htm
http://mnactec.cat/educa/energia.php
http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2011/01/04/la-industria-textil-catalana-en-el-segle-xix/

Aigua contaminada

Aigua contaminada 

L'aigua contaminada es aquell tipus de contaminació química, biològica, física... que afecta tot tipus d'aigua. Podem dir que l'aigua està contaminada quan conté una quantitat de residus tòxics, que pot provocar malalties o fins la mort d'una persona.
En aquesta presentació veurem algunes fotografíes de les aigües contaminades, ja que es una situació a que tindriem que donar algo més d'importancia. 






dimecres, 10 de juny del 2015

Malalties

Malalties produïdes per l'aigua no potable: 

Un senyal que indica que l'aigua no es potable
 "L'aigua i sanejament és un dels principals impulsors de la salut pública. Sovint em refereixo a ella com" Salut 101 ", el que significa que una vegada que puguem assegurar l'accés a l'aigua potable i a serveis de sanejament adequats per a totes les persones, independentment de la diferència de les seves condicions de vida, una gran batalla contra tota mena de malalties es guanyarà. "
Aquesta frase es de: Dr. LEE Jong-wook, Director General de l'Organització Mundial de la Salut.

L'aigua es una de les coses més importants i necessàries per a sobreviure, però hi ha molta gent que no te cap accés a l'aigua potable, i això fa que es produeixin moltes malalties diferents. 
Exemple d'aigua no potable



Moltes persones es moren a causa de l'aigua no potable i és la segona causa mundial de la mort dels menors de 5 anys, que majoritàriament es produeixen als paisos del tercer món, que no tenen accés a l'aigua potable. 
Unes de les altres malalties que són causades per la falta d’aigua potable són la malària, l'hepatitisla còlera o intoxicació d’arsènic. L’arsènic es troba amb concentracions excessives a aigües d’algunes zones de la L'Índia, Taiwan i África del Nord.





En conclusió, hi ha molta gent que no té accés a l'aigua potable, i és un problema a la que no donem tanta importancia, encara que en molts paisos es un problema bastant greu. En part de la informació i en fer el treball, no he tingut cap problema. 





Links: 



Aigua potable

Estany Banyoles
1. Captació: És l'origen de l'abastiment. L'aigua bruta pot provenir d'aigües superficials (rius, llacs, basses, canals...) o d'aigües soterrànies (pous, fonts, surgències...). Amb més qualitat tingui, menors seran els tractaments de potabilització als que s'haurà de sotmetre. De vegades, es construeixen dipòsits de reserva d'aigua bruta, que asseguren el subministrament durant un cert temps en cas de talls de la font d'abastiment.
Planta potabilitzadora de Sarmiento


2. Potabilització: Es realitza a la planta potabilitzadora i és el conjunt de tractaments que permeten que l'aigua sigui apta per al consum humà i pugui beure's amb garantia de qualitat. La desinfecció és el tractament principal.


Dipòsit d'aigua
3. Emmagatzematge: L'emmagatzematge de l'aigua tractada ha de realitzar-se en dipòsits protegits, ben conservats i nets. Amb freqüència es construeixen dipòsits elevats per garantir la distribució per gravetat des del dipòsit d'emmagatzematge d'aigua tractada.
Tub de la xarxa d'abastiment

4. Distribució i transport: Les xarxes d'abastiment i subministrament d'aigua han de tenir les menors pèrdues possibles i circular pel terra a major alçada que les xarxes d'aigües residuals; així s'evita la contaminació en cas de pèrdues d'aigües brutes.


Anàlisi químic

5. Vigilància i control: Es realitzen anàlisis químics i biològics de diversos paràmetres de l'aigua per assegurar la seva qualitat i potabilitat tant a la sortida de la planta com en diversos punts de la xarxa d'abastiment.



Baixada en cascada
6. Usos urbans: Domèstics, industrials, públics...






 Webgrafia

Contaminació

Contaminación del agua 

La contaminación del agua consiste en la incorporación al agua de materias extrañas, como microorganismos, productos químicos, residuos industriales y de otros tipos, o aguas residuales. Estas materias deterioran la calidad del agua y la hacen que sea inútil para los usos.

Las industrias como la agricultura, la minería y la petrolera arrastran desechos químicos en el agua 

que hace que el agua no sea potable ni segura para beber, cocinar, bañarse... 
En algunos sitios, el agua puede estar contaminada por sustancias tóxicas naturales, por ejemplo el arsénico y fluoruros.
La contaminación urbana, está formada por las aguas residuales de los hogares y los establecimientos comerciales. 
La agricultura, es la fuente de muchos contaminantes orgánicos y inorgánicos de las aguas superficiales y subterráneas. Estos contaminantes incluyen tanto sedimentos procedentes de la erosión de las tierras de cultivo como compuestos de fósforo y nitrógeno que proceden de los residuos animales y los fertilizantes comerciales. Los principales contaminantes son: 
Contaminación del agua industrial

. Aguas residuales y otros residuos que demandan oxígeno
. Agentes infecciosos.
. Nutrientes vegetales que pueden estimular el crecimiento de las plantas acuáticas. 
. Productos químicos, incluyendo los pesticidas, diversos productos industriales...
. Petróleo
. Minerales inorgánicos y compuestos químicos.
. Sedimentos formados por partículas del suelo y minerales arrastrados por las tormentas desde las tierras de cultivo, los suelos sin protección, las explotaciones mineras, las carreteras...
. Sustancias radiactivas procedentes de los residuos producidos por la minería, las centrales nucleares y el uso industrial, médico y científico de materiales radiactivos.

Aguas contaminadas 




En conclusión, la contaminación es un problema muy grave en el mundo, que muchas veces las personas no le dan tanta importancia, auqnue es un problema grave que cada vez hay más y peor. He encontrado mucha información y no he tenido ningún problema haciendo esta entrada.



Links: 

https://www.google.es/search?hl=ca&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1280&bih=845&q=contaminacion+del+agua+domesticada+&oq=contaminacion+del+agua+domesticada+&gs_l=img.3...1128.14147.0.14325.37.25.0.12.8.0.107.1720.23j1.24.0....0...1ac.1.64.img..6.31.1689.NgRC7sWVeHA#hl=ca&tbm=isch&q=contaminacion+del+agua+industrial+y+urbana

http://www.monografias.com/trabajos94/monografia-medio-ambiente/monografia-medio-ambiente.shtml

http://es.hesperian.org/hhg/A_Community_Guide_to_Environmental_Health:Contaminaci%C3%B3n_t%C3%B3xica_del_agua

Enfermedades causadas por el agua no potable

Santiago Rusiñol

Santiago Rusiñol nació en Barcelona en 1861 y murió en Ajuarez el 1931. Era pintor, escritor e ideólogo del movimiento modernista catalán. Muy pronto se quedó huerfano de padre, hizo sus primeros estudios en su ciudad natal, en su adolescencia trabajó en el negoció familiar de hilados. De joven dibuja ha escondidas. Al cumplir los veinte murió su abuelo, y pudo satisfacer sus ansias de fomación artística. Fue uno de los creadores del centro Acuarelistas, en 1882 participó en un concurso de dibujos de hierros forjadores catalanes, en la que llegó a reunir una gran colección en su museo particular del "Cau Ferrat", en Sitges. En 1884 abrió su primera exposición en la tradicional Sala Parés en Barcelona. En 1887 se fue a París y se instaló en Montmarte con otros artistas catalanes, por aquel entonces conoció al pintor Zuloaga y fue este quien desperto su admiración por el Greco. Con Zuloaga visitó Italia, sobre todo Florencia, donde pasó cuatro meses. De vez en cuando hacia escapadas a Barcelona y a otras Capitales, en granada pintó su primer jardín, que fue su punto de partida en este tema. Tres veces expusó en París, en el Salón de los Independientes, y más tardes en las Galeras Bring. La primera obra que escribió catalána fue Anant pel món. En 1980 estrenó su primera obra escénica. Tras la traducción y presentación de una obra, su actividad se potenció como novelista, pintor y comediógrafo. Celebraba una exposición anual de sus pinturas en la Sala Parés, siempre con sus fieles compañeros, y también cada año estrenaba novelas y comedias.

Santiago Rusiñol


Conclusión: En este tema no conociá ni al autor ni ningúna de sus obras, gracias a este trabajo he conocido más a este autor.
Links:
- http://www.arteespana.com/santiagorusinol.htm
- http://www.biografiasyvidas.com/biografia/r/rusinol.htm

Hablemos de agua

Existe gran variedad de palabras relacionadas con el agua domesticada, como por ejemplo:

AguaCompuesto líquido de hidrógeno y oxígeno de fórmula H2O.
InundaciónAcción de inundar o inundarse; llenar o llenarse algo de agua u otro líquido.
Bebida: Cualquier líquido que alguien bebe.
Fuente: Manantial de agua que brota de la tierra.
Pantano: Hondonosa donde se recogen y naturalmente se detienen las aguas, con fondo más o menos cenagoso.
Pozo :Perforación que se hace en la tierra para buscar una vena de agua.
Canal: Cauce artificial por donde se conduce el agua para darle salida o para otros usos.
PiscinaEstanque destinado al baño, a la natación o a otros ejercicios y deportes acuáticos.
Balsa: Hueco del terreno que se llena de agua, natural o artificialmente.


Gota de agua en el mar

Tabla con las palabras anteriores en diferentes idiomas


Castellano
Catalán
Inglés
Italiano
Francés
Vasco
Portugués
Agua
Aigua
Water
Acqua
Eau
Ura
Água
Inundación
Inundació
Flooding
Inondazione
Inondation
Unolde
Inundaçao
Bebida
Beguda
Drunk
Bevanda
Boisson
Edorni
Bebida
Fuente
Font
Source
Fonte
Source
Iturri
Fonte
Pantano
Pantà
Marsh
Palude
Barrage
Zingurretako
Pântano
Pozo
Pou
Well
Bene
Puits
Orgi
Bem
Canal
Canal
Channel
Canale
Canal
Igerilekua
Canal
Piscina
Piscina
Pool
Piscina
Piscine
Kanala
Piscina
Balsa
Bassa
Raft
Zattera
Radeau
Putzua
Jangada

Estamos constantemente en contacto con el agua, pero pocas veces profundizamos en este tema. Esta es una forma rápida y sencilla de aprender un poco más sobre el agua domesticada.

Webgrafía:

Waterpolo

Waterpolo

Waterpolo

El waterpolo és un esport d'equip practicat en una superfície limitada de piscina entre dos equips de set jugadors cadascun, amb la finalitat d'introduir una pilota a la porteria de l'equip contrari. Els equips estan formats per tretze jugadors dels quals set participen en el joc i la resta són a la banqueta.
A les categories absolutes i juvenils, el temps de cada període és de vuit minuts. En canvi, a les categories cadet, infantil, aleví i benjamí la durada és de cinc minuts per període. Cada equip disposa només de 30 segons de possessió per efectuar un llançament a la porteria contrària.
Tir d'un jugador de l'equip comtrari a la porteria

El waterpolo es desenvolupa en una piscina de 20 a 30 metres de llarg i entre 10 i 20 metres d’ample. La profunditat de l’aigua va de 1,50 metres a 2,40 metres. Per competicions internacionals la piscina ha de tenir 20 metres d’ample per 30 de llarg i una profunditat de 1,8 metres; i en el joc femení les dimensions han de ser de 17 metres d’ample i 25 metres de llarg.
A cada meitat del camp hi ha:
- Una porteria de 3 metres d’amplada per 0.90 metres d’alt des de la superfície de l’aigua. - Una línia de gol. - Una línia de mig camp - Una línia de dos metres des de la línia de gol. - Una línia de cinc metres des de la línia de gol. - Zona de reentrada i expulsió. - Límit del camp de joc

Mides del camp de Waterpolo


Aquí deixo un petit vídeo sobre la pràctica del Waterpolo i de l'esforç que cal per a practicar aquest esport:

Opinió personal
Des del meu punt de vista el waterpolo és un esport en el qual has d'estar preparat molt bé físicament, ja que és un del esports més durs.

Webgrafìa